Mijn oproep voor klimaatrechtvaardigheid

Mijn oproep voor klimaatrechtvaardigheid

Aan de Nederlandse regering,

Op dit moment treft de klimaatcrisis elk land ter wereld. Als klimaatactivist in Nigeria heb ik met eigen ogen gezien wat er gebeurt met gemeenschappen die niet de middelen hebben om zich aan te passen aan klimaatverandering.

Het Tsjaadmeer was ooit een van de grootste meren van Afrika. De mineraalrijke oevers omspanden Nigeria, Niger, Tsjaad en Kameroen, en het meer droeg bij aan het onderhouden van ongeveer 30 miljoen mensenlevens.

Maar omdat klimaatverandering het meer met 90% liet krimpen, konden gemeenschappen zich niet aanpassen.

Zonder middelen van bestaan zijn gezinnen hun huizen ontvlucht. Honger en ziekte hebben zich verspreid. Gewelddadige conflicten zijn uitgebroken over de schaarste van middelen. Extremistische groepen hebben de macht overgenomen. Miljoenen ontheemde mensen verkeren zich momenteel onder de armoedegrens. Vandaag bevindt de regio van het Tsjaadmeer zich in een grote humanitaire crisis.

Terwijl gemeenschappen zoals de mijne het minst hebben bijgedragen aan klimaatverandering, worden wij geconfronteerd met de ergste gevolgen. We zien verlies en schade aan onze economie, ons land, onze culturele plekken en onze bestaansmiddelen.

Wij eisen gerechtigheid. Klimaatrechtvaardigheid betekent het bouwen aan veerkrachtigere gemeenschappen - en niet het buiten ogenschouw laten van de meest kwetsbaren.

De eerste stap naar klimaatbestendigheid is het klaar zijn voor de rampen van vandaag. Dat betekent dat rijkere landen hun verantwoordelijkheid nemen voor de opwarming van de aarde, geld investeren in wat kwetsbare landen nodig hebben om zich aan te passen en investeren in groene technologie.

Als temperaturen wereldwijd blijven stijgen, zullen crises zoals bij het Tsjaadmeer maar al te vaak voorkomen. Of het nu gaat om het bouwen van hoogwaterbescherming, het overschakelen op droogtebestendige gewassen of het investeren in kleinschalige landbouw, we hebben middelen nodig om te handelen naar de grootste crisis van ons leven.

We willen geen beloftes voor de toekomst, we willen actie. We willen dat wereldleiders vandaag investeren in klimaatrechtvaardigheid.

Met vriendelijke groet,
Adenike Oladosu

Voeg jouw naam toe

  Ben je niet ? Klik dan hier

  Privacy options

  Wil jij op de hoogte blijven over hoe je extreme armoede kunt helpen bestrijden?

  Schrijf je nu in om de e-mails van ONE te blijven ontvangen. Zo kun je blijven meedoen samen met miljoenen mensen ter wereld die actie ondernemen om extreme armoede en voorkombare ziektes uit de wereld te helpen. Wij vragen jou uitsluitend om je stem, nooit om geld. Je kunt je uitschrijven wanneer je maar wilt.
  Door te tekenen aanvaard je ONE's privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

  Disclaimer options

  Door te tekenen aanvaard je ONE's privacy beleid, inclusief de informatieoverdracht van jouw gegevens naar de ONE.org servers in de Verenigde Staten.

  Je accepteert het om af en toe updates van ONE's campagnes te ontvangen. Je kan je op elk moment uitschrijven.